10 onmisbare LinkedIn tips voor een professioneel profiel

door Jan Boersma | 09 feb, 2024 | Blog | 0 Reacties

i 3 Inhoud

Wil je jouw LinkedIn-profiel aanscherpen om op te vallen bij recruiters of om je professionele netwerk uit te breiden? Dit artikel biedt 10 essentiële LinkedIn tips die doorslaggevend zijn voor een professioneel en aantrekkelijk profiel. Van een krachtige kopregel tot slimme netwerkstrategieën, je ontdekt hoe je elk onderdeel van je LinkedIn-profiel kunt benutten.

Belangrijkste punten

 • Zorg voor een sterke basis met een professionele profielfoto, krachtige kopregel en een aangepaste persoonlijke URL om een positieve eerste indruk te maken.
 • Investeer in het uitlichten van je persoonlijke verhaal in je samenvatting, inclusief relevante zoekwoorden en een duidelijke CTA voor lezers.
 • Presenteer werkervaring en opleidingen op een creatieve manier, voeg relevante vrijwilligersprojecten toe en zorg voor een krachtige presentatie van vaardigheden en aanbevelingen.

De basis van een goed LinkedIn Profiel

LinkedIn profiel

Voordat we duiken in de meer geavanceerde aspecten van je LinkedIn-profiel, beginnen we met de basis. Drie belangrijke elementen vormen de ruggengraat van een sterk LinkedIn-profiel:

 1. Een professionele profielfoto;
 2. Een krachtige kopregel;
 3. Een aangepaste persoonlijke URL.

Het zijn de eerste elementen die mensen zien wanneer ze je profiel bezoeken, dus het is cruciaal dat ze een positieve en professionele eerste indruk geven.

Kies een goede profielfoto

Je profielfoto is vaak het eerste wat mensen zien wanneer ze je LinkedIn-profiel bezoeken. Het is je kans om een sterke eerste indruk te maken. Een goede foto is niet alleen een foto waar je er goed uitziet. Het is ook een foto die professionalisme uitstraalt. Een foto waar je recht in de camera kijkt met een vriendelijke glimlach kan al een positieve indruk maken.

Het is belangrijk om een recente foto te gebruiken die er authentiek uitziet en je persoonlijkheid laat zien.

Een krachtige kopregel

Je kopregel op LinkedIn is net zo belangrijk als de kop van een krantenartikel. Het moet mensen vangen en hen overtuigen om verder te lezen. Je kopregel moet in één oogopslag duidelijk maken wie je bent en wat je doet. Maar het mag ook een beetje persoonlijkheid laten zien.

Een effectieve kopregel is beknopt, doeltreffend en maakt gebruik van relevante zoekwoorden. Het kan ook handig zijn om een slogan van je organisatie te gebruiken, als die duidelijk maakt wat je doet.

Persoonlijke URL aanpassen

Een andere belangrijke stap in het opzetten van je LinkedIn-profiel is het aanpassen van je persoonlijke URL. Dit maakt je profiel niet alleen professioneler, maar het maakt het ook gemakkelijker voor mensen om je profiel te vinden, zowel op LinkedIn als op Google. Je persoonlijke URL kan eenvoudigweg je naam zijn, of het kan iets specifieker zijn als je een veelvoorkomende naam hebt.

Jouw samenvatting: Vertel jouw verhaal

Nadat je de basis van je LinkedIn-profiel hebt vastgelegd, is het tijd voor een diepere duik. Je samenvatting is het deel van je profiel waar je echt je verhaal kunt vertellen. Het is een kans om mensen te laten zien wie je bent, niet alleen wat je hebt gedaan. Het is ook de plek waar je je specialisme kunt benadrukken, relevante zoekwoorden kunt opnemen en een CTA kunt toevoegen. Dit is vooral handig als je een nieuwe baan zoekt en een potentiële werkgever je profiel bezoekt.

Maak gebruik van zoekwoorden

Zoekwoorden zijn cruciaal in je LinkedIn-samenvatting. Ze verbeteren je zichtbaarheid op LinkedIn en zorgen ervoor dat je verschijnt in zoekresultaten wanneer mensen zoeken naar professionals in jouw vakgebied. Het integreren van zoekwoorden in je samenvatting is niet zo moeilijk als het klinkt.

Begin gewoon met het maken van een lijst van woorden en zinnen die je vakgebied en expertise beschrijven. Denk na over de woorden die een potentiële werkgever of potentiële klanten zou kunnen gebruiken om iemand met jouw vaardigheden te vinden. Woorden waarmee je gevonden wilt worden. Door dit te doen, zul je jezelf beter zichtbaar maken voor potentiële werkgevers en tegelijkertijd aantrekkelijker worden voor eventuele klanten.

Call-to-Action

Een call-to-action (CTA) is een zin of twee die mensen aanmoedigen om iets te doen na het lezen van je samenvatting. Dit kan zijn om je te contacteren voor meer informatie, je website te bezoeken of je een bericht te sturen op LinkedIn. Een sterke CTA is duidelijk, specifiek en aantrekkelijk. Zo is het voor iedereen zichtbaar wat je wilt.

Het moet mensen het gevoel geven dat ze iets waardevols zullen krijgen als ze de gewenste actie ondernemen. Dat zorgt voor connectie, interesse en herkenning.

CTA on keyboard

Werkervaring en opleidingen uitlichten

Een goed LinkedIn-profiel is meer dan alleen een online cv. Het is een plek om je carrièreverhaal te vertellen en te laten zien wie je bent als professional.

In deze sectie geven we enkele tips over hoe je je ervaring en opleiding op een interessante en aantrekkelijke manier kunt presenteren.

Wees creatief met ervaringen

De manier waarop je je ervaring op je LinkedIn-profiel weergeeft, kan een groot verschil maken in hoe mensen je zien als professional. Wees niet bang om creatief te zijn met hoe je je ervaring presenteert. Een goed LinkedIn-profiel laat zien wat je hebt geleerd en hoe je bent gegroeid in je rol.

Voeg relevant vrijwilligerswerk toe

Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om extra vaardigheden en ervaringen te tonen die je misschien niet in je professionele rol hebt opgedaan. Het laat ook zien dat je betrokken bent bij je gemeenschap en bereid bent om je tijd en vaardigheden in te zetten voor een goed doel. Dit hoeft niet lang, een paar zinnen zijn vaak al voldoende.

Als je vrijwilliger bent geweest voor iets wat relevant is voor je vakgebied, voeg het dan zeker toe aan je goed LinkedIn-profiel.

Netwerken via LinkedIn: Connecties en collega’s

LinkedIn is een mooie tool voor netwerken. Het stelt je in staat om te verbinden met collega’s, klanten, werkgevers en andere professionals in jouw vakgebied. Met de LinkedIn app kun je dit allemaal doen vanaf je smartphone of tablet.

In deze sectie geven we tips over hoe je verbindingen kunt maken en onderhouden op LinkedIn.

Nodig nieuwe medewerkers uit

Als je nieuw bent in een bedrijf of als je een teamleider bent, is het een goed idee om je nieuwe collega’s uit te nodigen om te verbinden op LinkedIn. Dit kan helpen om relaties op te bouwen, een gevoel van gemeenschap binnen je team te creëren en nieuwe mensen te ontmoeten.

Het is ook een goede manier om je netwerk uit te breiden en om op de hoogte te blijven van wat er in je bedrijf gebeurt.

Interactie met connecties

Een van de effectiefste manieren om je LinkedIn-netwerk te versterken, is door interactie aan te gaan met je connecties. Dit betekent niet alleen het sturen van berichten en het maken van connecties, maar ook het reageren op hun berichten en laatste update(s). Voeg daarbij ook profielen toe aan je LinkedIn.

Door te reageren op de berichten van je connecties, laat je zien dat je betrokken bent en geïnteresseerd bent in wat ze te zeggen hebben.

Vaardigheden en aanbevelingen benutten

Het onderdeel Vaardigheden en Aanbevelingen van je LinkedIn-profiel kan een krachtig hulpmiddel zijn om je expertise en betrouwbaarheid te tonen. In deze sectie geven we tips over hoe je dit onderdeel van je profiel kunt benutten.

Skills

Laat je vaardigheden zien

Het onderdeel Vaardigheden van je LinkedIn-profiel is de plek waar je kunt laten zien wat je in huis hebt. Dit is je kans om te pronken met de unieke vaardigheden die je onderscheiden van andere professionals in je vakgebied. Benoem zelf al een aantal vaardigheden. Zo voorkom je dat je aanbevelingen krijgt voor vaardigheden waar je niet op zit te wachten.

Het is ook een manier om te laten zien dat je je blijft ontwikkelen en leren, aangezien je nieuwe vaardigheden kunt blijven toevoegen naarmate je carrière vordert en je een nieuwe baan krijgt.

Actief aanbevelingen vragen

Aanbevelingen op LinkedIn kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om vertrouwen op te bouwen en je geloofwaardigheid te versterken. Ze geven een beeld van jou als professional uit het perspectief van collega’s, klanten of managers. Aanbevelingen vragen aan andere mensen kan echter een beetje lastig zijn.

Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen en ervoor te zorgen dat je makkelijker gevonden wordt.

Een bedrijfspagina koppelen

Als je werkt bij een bedrijf dat een LinkedIn bedrijfspagina heeft, is het een goed idee om je profiel aan die pagina te koppelen. Dit geeft je profiel een professionelere uitstraling en kan helpen om vertrouwen op te bouwen bij mensen die je profiel bezoeken.

Visuele elementen toevoegen aan je LinkedIn-profiel

Linkedin blog

Het toevoegen van visuele elementen aan je LinkedIn-profiel kan het aantrekkelijker en boeiender maken. Denk aan:

 • foto’s
 • video’s
 • presentaties
 • infographics

Een manier om je vaardigheden en ervaring te laten zien, is door het benoemen van je vorige banen die je werk of prestaties laten zien. Uiteraard kun je ook je huidige functie toevoegen.

In deze sectie bespreken we hoe je visuele elementen aan je profiel kunt toevoegen.

LinkedIn instellingen optimaliseren

Tot slot is het belangrijk om je LinkedIn-instellingen te optimaliseren. Dit omvat zaken als je zichtbaarheidsinstellingen, je beveiligingsinstellingen en je e-mailadres voorkeuren. Deze instellingen kunnen een grote impact hebben op je LinkedIn-ervaring, dus het is de moeite waard om er wat tijd aan te besteden.

Jouw online cv up-to-date houden

Het is essentieel om je LinkedIn-profiel up-to-date te houden. Dit betekent dat je nieuwe werkervaring, opleidingen en prestaties toevoegt zodra ze zich voordoen. Check regelmatig of alles nog klopt.

Door je openbare profiel en persoonlijke profiel up-to-date te houden en een goed profiel te onderhouden, zorg je ervoor dat je altijd klaar bent voor nieuwe kansen en anderen jouw profiel bekijken.

Je sociale media uitbesteden aan SuperSEO

Het hebben van goede, kwalitatieve sociale media kanalen is van groot belang voor je SEO. Als je de sociale media bijhoudt en juist instelt, gaan de socials vóór je werken. 13,7 miljoen Nederlands gebruiken sociale media. Meer dan 57% van deze sociale media-gebruikers geeft aan bij voorkeur via sociale media in contact te komen met bedrijven. Dat zegt één ding: zorg ervoor dat ook jouw bedrijf goedwerkende sociale media kanalen heeft. De kracht van sociale media marketing is voor B2B bedrijven enorm. Vergroot de markt, genereer nieuwe leads en versterk naamsbekendheid.

Maar goede, krachtige sociale media is tijdrovend. Het plaatsen van strategische, SEO-technische content, kan een hele uitdaging zijn voor bedrijven die liever doen waar ze zelf gespecialiseerd in zijn. Ieder uur dat je aan de sociale media besteedt, kun je niet dát doen waar je werkelijk passie voor hebt.

Daarom is de keuze om je sociale media uit te laten besteden geen lastige keuze om te maken. Wil jij je sociale media uitbesteden? Neem dan contact op met de marketing experts van SuperSEO. Laat ons bewijzen dat social media niet geplaatst kan worden zonder daarbij na te denken. Een juiste contentstrategie levert jouw bedrijf klanten op.

Samenvatting

In deze blog hebben we je door de belangrijkste aspecten van een sterk LinkedIn-profiel geleid. We hebben gekeken naar de basis, zoals de juiste profielfoto en een krachtige kopregel. Daarna zijn we daarna dieper ingegaan op onderwerpen zoals:

 1. Het vertellen van je verhaal in de samenvatting;
 2. Het uitlichten van je werkervaring en opleiding;
 3. Het netwerken via LinkedIn;
 4. Het benutten van je vaardigheden en aanbevelingen;
 5. Het koppelen aan een bedrijfspagina;
 6. Het toevoegen van visuele elementen;
 7. Het optimaliseren van je instellingen;
 8. Het up-to-date houden van je online cv.

Het is veel, maar zeker de genomen moeite waard. Zo zorg je ervoor dat jij een goed LinkedIn profiel hebt. Het is natuurlijk de bedoeling dat jouw LinkedIn opvalt.

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik mijn LinkedIn profiel aantrekkelijk?

Maak je LinkedIn-profiel aantrekkelijk door een professionele profielfoto toe te voegen, een klantentrekkende headline te gebruiken en een pakkende achtergrondfoto te plaatsen. Zorg er ook voor dat je opleiding en werkervaring duidelijk worden weergegeven en pas de URL van je profiel aan.

Waar moet je op letten bij LinkedIn?

Let bij je LinkedIn-berichten op originaliteit, relevantie, en het taggen van mensen en bedrijven. Gebruik ook maximaal drie relevante hashtags. Het is ook belangrijk om te weten waar recruiters op letten bij je LinkedIn-profiel.

SEO Copywriter | Founder | + berichten

Gestart met een droom en een online onderneming in 2008, stond ik, net als velen, voor de uitdagingen van de immense digitale wereld. Met passie en ambitie in overvloed, maar zoekend naar richting, ontdekte ik de kracht van SEO. Deze ontdekking werd niet alleen mijn reddingsboei, maar ook mijn roeping. Nu, met SuperSEO, zet ik mijn ervaring en kennis in om anderen hun eigen succesverhaal te laten schrijven.