WAT IS DATA?

← Kennisbank

Data

Data zijn losstaande gegevens zoals de temperatuur, het aantal klikken op een bericht op je website en het aantal MB dat je maandelijks verbruikt via 4G op je smartphone. Met data alleen kun je nog niet zoveel. De fase waar data wordt geïnterpreteerd naar informatie kan pas ontstaan als er meer gegevens bekend zijn, zodat mensen begrip krijgen van de verbanden tussen verschillende data. Dan pas spreek je van informatie.

De vertaalslag van informatie naar kennis zit hem in het feit dat wanneer informatie wordt toegepast op een individu of groep in de maatschappij, het pas kennis is. Vanuit verschillende invalshoeken kan worden gekeken naar data. Zo is er ook Data Driven Marketing.

BIG Data

Tegenwoordig hoor je veel over BIG DATA. Dat zijn enorme hoeveelheden data die grote bedrijven van je verzamelen en doorverkopen om zo tot doelgerichte marketing te komen. Als ze weten dat je vrouw bent, 32 jaar oud, net getrouwd, huis gekocht, zwangerschapstest besteld, dan is er een perfecte match om allerlei advertenties aan jou te laten zien. Big data gaat eigenlijk nog veel verder dan dit voorbeeld en bijvoorbeeld Facebook alleen heeft al meer dan 250 kenmerken van je opgeslagen waarmee een heel profiel wordt opgebouwd. Die informatie is voor adverteerders goud waard omdat ze exact de juiste doelgroep kunnen bereiken.