Een diepgaande blik op hoe conversie verhogen jouw bedrijfsprestaties gaat transformeren!

door Jan Boersma | 17 okt, 2023 | Blog | 0 Reacties

i 3 Inhoud

Belang van conversie in e-commerce

Je hebt waarschijnlijk veel tijd en middelen geïnvesteerd in het opzetten van je webshop. Maar heb je er ooit bij stilgestaan hoeveel bezoekers daadwerkelijk klant worden? Conversie is dé maatstaf die het succes van je e-commerce strategie bepaalt.

Wat je kunt verwachten

In dit artikel nemen we je mee langs de belangrijkste designelementen die bezoekers omzetten in klanten. We gaan in op technische aspecten, zoals laadtijd, maar ook op hoe je vertrouwen kunt wekken en klantbetrokkenheid kunt vergroten. Leer hoe conversie verhogen leidt tot betere resultaten voor je bedrijf.

 

conversie verhogen

 

Snelle Laadtijd en Technische Problemen

Invloed van snelle laadtijd op conversieratio

In de wereld van e-commerce is een snelle laadtijd niet meer een luxe, maar een noodzaak. Uit onderzoek blijkt dat een laadtijd van meer dan 3 seconden kan leiden tot een verlies van bijna 50% van de bezoekers.

Als je het zo bekijkt, wordt de invloed van snelle laadtijden op de conversieratio ineens heel duidelijk. Een snelle laadtijd kan daadwerkelijk het verschil maken tussen een bezoeker en een koper, tussen rondkijken en daadwerkelijk overgaan tot aankoop.

Technische optimalisatie als fundament

Het hebben van een technisch geoptimaliseerde site is het fundament voor elke succesvolle e-commerce onderneming. Dit gaat verder dan alleen snelle laadtijden. Denk aan mobiele optimalisatie, browsercompatibiliteit en een website die geoptimaliseerd is voor SEO. Al deze elementen werken samen om een soepele gebruikerservaring te bieden, wat een belangrijke rol speelt in hoe goed je site converteert.

Gevolgen van een trage webpagina

Als je aan de andere kant een trage webpagina hebt, kun je een domino-effect van problemen verwachten. Eerst zullen bezoekers gefrustreerd raken en mogelijk je site verlaten, waardoor je conversieratio daalt.

Daarnaast hebben trage laadtijden ook een negatieve invloed op je SEO-ranking. Zoekmachines zoals Google nemen de snelheid van een webpagina mee in hun algoritmes, wat betekent dat een langzamere site minder zichtbaar kan zijn in zoekresultaten.

Consequenties voor de bedrijfsresultaten

Een lage conversieratio en verminderde zichtbaarheid in zoekmachines kunnen een directe impact hebben op je omzet. Het wordt steeds moeilijker om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden.

In een wereld waar de concurrentie slechts een muisklik verwijderd is, kan het je duur komen te staan als je technische zaken als laadtijd negeert.

 

Concurrentie en Marktverzadiging

Onderscheidende Call to Actions

 • Uniekheid: In een markt vol vergelijkbare producten en diensten is het hebben van een unieke en effectieve ‘call to action’ (CTA) van cruciaal belang.
 • Design en Taal: Maak gebruik van kleurpsychologie, strategische plaatsing en duidelijke taal om je CTA te laten opvallen.

Gebruik van Specifieke Producten en Unieke Aanpak

 • Aandacht Trekken: Als je unieke of specifieke producten aanbiedt, is de kans groter dat je de aandacht van de bezoeker trekt.
 • Marketing: Combineer dit met een unieke aanpak in je marketingstrategie om jezelf te onderscheiden in een verzadigde markt.

Psychologie van Kleur en Ontwerp

 • Kleuren: De kleuren en het ontwerp van je webshop spelen een belangrijke rol in hoe bezoekers zich voelen. Kleuren zoals blauw kunnen vertrouwen opwekken, terwijl oranje vaak wordt geassocieerd met actie.

Prijsstrategieën en Promoties

 • Doorslaggevende Factor: In een concurrerende markt kunnen prijsstrategieën en speciale aanbiedingen een doorslaggevende factor zijn.
 • Klantvoordelen: Door kortingen, bundelaanbiedingen of loyaliteitsprogramma’s aan te bieden, kun je potentiële klanten over de streep trekken.

Rekening Houden met Klantfeedback

 • Feedback Kanalen: Het continue proces van luisteren naar je klanten kan je waardevolle inzichten geven. Feedback kan worden verzameld via e-mails, enquêtes, of zelfs een gratis quick scan van de gebruikerservaring op je site.

 

Impact van conversie verhogen

 

Ethiek en Consumentenvertrouwen

Rol van Vertrouwen en Ethiek

Vertrouwen is het fundament waarop klantrelaties zijn gebouwd, vooral in e-commerce. In een wereld waar fraude en oplichting een steeds groter risico vormen, heeft ethisch zakendoen niet alleen invloed op het imago van je bedrijf, maar kan het ook daadwerkelijk conversies bevorderen.

Transparante Bedrijfspraktijken

Wees open over je bedrijfspraktijken. Dat kan gaan van het tonen van certificeringen en keurmerken tot het duidelijk maken van retourbeleid en garanties. Deze transparantie kan het vertrouwen van de consument versterken.

Vertrouwen Door Sociaal Bewijs

 • Klantbeoordelingen: Recensies en beoordelingen van klanten kunnen een grote rol spelen in het winnen van het vertrouwen van nieuwe klanten.
 • Influencers: Samenwerking met bekende personen kan ook een vorm van sociaal bewijs zijn, wat het makkelijker maakt voor nieuwe klanten om je te vertrouwen.

Consumentenverwachtingen en Responsiviteit

 • Klantenservice: Zorg voor een goed bereikbare klantenservice. Snelle en behulpzame antwoorden kunnen twijfel wegnemen en conversies stimuleren.
 • FAQ-sectie: Een uitgebreide en makkelijk vindbare FAQ-sectie kan ook twijfels wegnemen, en bespaart tijd voor zowel de klant als jezelf.

Ethiek en Duurzaamheid

Steeds meer consumenten verwachten dat bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzaamheid is niet meer alleen een ‘leuk extraatje’, maar kan een beslissende factor zijn in de keuze van een potentiële klant.

 

De Kracht van Een Goed Ontworpen Landingspagina

Conversie Optimalisatie Elementen

Een landingspagina is vaak de eerste indruk die een potentiële klant krijgt van je e-commerce site. Een goed ontworpen landingspagina kan dus een sterke invloed hebben op je conversieratio. Cruciale elementen zijn onder andere:

 • Koppen en Subkoppen: Heldere en aantrekkelijke koppen kunnen de aandacht van de bezoeker trekken.
 • Call to Actions: Sterke call to actions (CTA’s) kunnen de bezoeker aanmoedigen om een actie te ondernemen, zoals een product toevoegen aan de winkelwagen of inschrijven voor een e-mailnieuwsbrief.

Belang van Mobiele Apparaten en Responsive Design

Mobiele handel is in opkomst. Een responsive design zorgt ervoor dat je site er goed uitziet en functioneert op alle apparaten, waaronder mobiele telefoons en tablets.

Elementen die Vertrouwen Scheppen

 • Reviews en Testimonials: Consumenten zoeken vaak naar de mening van anderen voordat ze een aankoop doen.
 • Veiligheidssymbolen: Symbolen zoals SSL-certificaten kunnen helpen het vertrouwen van de bezoeker te winnen.

De Impact van Visuele Elementen

Afbeeldingen en video’s kunnen een emotionele connectie met de bezoeker tot stand brengen en de unieke voordelen van je producten beter in beeld brengen.

Aanpassing aan Bezoekersgedrag

Moderne technologieën stellen ons in staat om de inhoud van de landingspagina aan te passen aan het gedrag en de voorkeuren van de bezoeker. Dit verhoogt de kans dat de bezoeker overgaat tot aankoop.

 

Impact van conversie verhogen

 

Call to Action Strategieën

Verschillende Soorten Call to Actions

Call to actions (CTA’s) zijn cruciaal voor het omzetten van bezoekers in klanten. Verschillende soorten CTA’s kunnen worden gebruikt, afhankelijk van het doel van de pagina:

 • Koop Nu: Directe aansporing voor een aankoop.
 • Meer Informatie: Voor complexere producten waar de bezoeker meer context nodig heeft.
 • Inschrijven: Vaak gebruikt voor nieuwsbrieven of aanmelden voor een gratis e-book.

Plaatsing en Timing

De plaatsing van je CTA’s kan net zo belangrijk zijn als de boodschap zelf. Enkele strategische plaatsingen zijn:

 • Bovenaan de pagina voor onmiddellijke zichtbaarheid.
 • Na belangrijke stukken inhoud waar de bezoeker waarde heeft gekregen.

De Rol van Kleur en Ontwerp

Het ontwerp van de CTA knop moet in lijn zijn met het algemene ontwerp van de webpagina maar toch opvallend genoeg zijn om de aandacht te trekken.

A/B Testen voor Effectiviteit

Een effectieve manier om de impact van verschillende CTA’s te meten is door A/B-testen uit te voeren. Zo kun je bepalen wat het beste werkt voor je specifieke groep mensen.

Het Nut van Urgentie en Schaarste

Methoden zoals het creëren van een gevoel van urgentie (“Nu kopen voordat het te laat is!”) kunnen zeer effectief zijn in het aanzetten tot actie. Samengevat, richt de pagina slim in.

Aanbiedingen en Klantbetrokkenheid: Het Onontgonnen Potentieel

Het Belang van Speciale Aanbiedingen en Promoties

Speciale aanbiedingen en promoties zijn meer dan zomaar kortingen of uitverkopen; ze zijn een strategisch instrument in de gereedschapskist van elke e-commerce ondernemer.

Waarom zijn speciale aanbiedingen belangrijk?

 • Nieuwe Klanten Aantrekken: Een tijdelijke korting kan de drempel verlagen voor potentiële klanten om een eerste aankoop te doen.
 • Bestaande Klanten Belonen: Loyaliteitsprogramma’s en exclusieve aanbiedingen houden bestaande klanten betrokken en tevreden.

De Rol van E-mail en Andere Communicatiekanalen

Hoewel sociale media en andere vormen van B2B marketing veel aandacht krijgen, blijft e-mail een bijzonder effectieve manier om met klanten te communiceren.

 • Nieuwsbrieven: Bieden de kans om klanten op de hoogte te houden van nieuwe aanbiedingen en om waardevolle content te delen.
 • Gerichte Promoties: Met behulp van klantgegevens kun je zeer gerichte e-mails sturen, zoals aanbiedingen gebaseerd op eerdere aankopen.

Waardecreatie door Advies en Quick Scans

Een manier om je te onderscheiden in een drukke markt is door extra waarde te bieden. Vrijblijvende adviesgesprekken of gratis quick scans kunnen potentiële klanten helpen te begrijpen waar hun behoeften en jouw aanbod elkaar vinden.

 • Advies op Maat: Geeft de klant het gevoel begrepen en gewaardeerd te worden.
 • Quick Scans: Bieden een laagdrempelige manier om het aanbod van een bedrijf te ervaren zonder directe financiële verplichting.

Bestaande Klanten Zijn Goud Waard

Bestaande klanten zijn vaak meer geneigd tot herhaalaankopen en vormen de ruggengraat van veel succesvolle bedrijven.

 • Retentie boven Acquisitie: Onderzoek toont aan dat het behouden van bestaande klanten tot 7 keer goedkoper is dan het werven van nieuwe.
 • Gerichte Aanbiedingen: Met gepersonaliseerde aanbiedingen en retentiestrategieën zoals verjaardagsbonnen of early-access aanbiedingen kun je bestaande klanten laten voelen dat ze speciaal zijn.

Timing en Urgentie

Het is niet alleen belangrijk wát je aanbiedt, maar ook wanneer. Goede timing kan de impact van een promotie aanzienlijk versterken.

Seizoensgebonden Promoties: Denk aan Black Friday, de feestdagen of zelfs seizoenswisselingen.

Urgentie Creëren: Een tijdelijke aanbieding met een duidelijk einde kan klanten aansporen om sneller een aankoopbeslissing te nemen.

Met deze uitgebreide kijk op het belang van aanbiedingen en klantbetrokkenheid heb je nu een breed scala aan tools en benaderingen om de conversie en klantbetrokkenheid van je webshop verhogen.

 

Impact van conversie verhogen

 

Winkelwagen Ontwerp en Afrekenproces: Het Laatste Stukje van de Puzzel

Waarom het Winkelwagentje en Afrekenen Cruciaal Zijn

Je hebt veel moeite gestoken in het laten groeien van je percentage bezoekers en deze door je aanbod geloodst. Nu komt het cruciale moment: de conversie van een bezoeker naar een betalende klant. Dit is waar het ontwerp van je winkelwagen en het afrekenproces centraal staan.

Sleutelpunten:

 • Minimale Afleiding: Het winkelwagen- en afrekenscherm moeten vrij zijn van onnodige elementen die de aandacht kunnen afleiden.
 • Duidelijkheid: Net zoals in een fysieke winkel heldere informatie over prijzen, verzendkosten en levertijden.

Afhaakmomenten Verminderen

Het afrekenproces is vaak het punt waar potentiële klanten afhaken. Door dit proces zo naadloos mogelijk te maken, kun je de conversie aanzienlijk verhogen.

Vereenvoudigde Checkout: Opties voor gastcheckout, verschillende betalingsmogelijkheden en het minimaliseren van het aantal stappen.

Duidelijke Foutmeldingen: Als er iets misgaat tijdens het afrekenen, moeten klanten duidelijk en onmiddellijk worden geïnformeerd.

Praktische Tips: What Works?

Een aantal beproefde strategieën kunnen het verschil maken in hoe effectief je winkelwagen en afrekenproces zijn.

Opslaan voor Later: Laat klanten de optie om items in hun winkelwagen op te slaan voor een latere aankoop.

Upselling en Cross-selling: Strategisch geplaatste productaanbevelingen kunnen de totale bestelwaarde verhogen.

Mobile First: De Nieuwe Norm

Een groeiend percentage van online aankopen wordt gedaan via mobiele apparaten. Zorg ervoor dat je afrekenproces ook daar vlekkeloos verloopt.

Responsive Design: Zorgt ervoor dat je webshop goed functioneert, ongeacht het apparaat.

Snelheid: Mobiele gebruikers zijn vaak onderweg, dus snelheid is essentieel.

Een geoptimaliseerd winkelwagen- en afrekenproces kunnen de finale barrières wegnemen die een bezoeker ervan weerhouden om een betalende klant te worden. Met de juiste strategie en uitvoering kun je de conversie en daarmee de webshop conversie aanzienlijk verhogen.

 

Een Holistische Klantreis: Van Eerste Klik tot Trouwe Klant

De Reis Begint bij de Eerste Klik

Het is niet alleen belangrijk om bezoekers naar je webshop te krijgen; het is net zo cruciaal om ze daar te houden. Interactieve site-elementen en gepersonaliseerde inhoud kunnen de bezoeker intrigeren en betrokken maken.

Kerninzichten:

 • Interactiviteit: Denk aan quizzen die leiden tot productaanbevelingen.
 • Content: Maak video’s of blogs om het product of de dienst in actie te laten zien.

Risicoloze Introducties: Laat de Klant Proeven

Geef potentiële klanten de kans om je product of dienst risicoloos uit te proberen. Dit kan in de vorm van een gratis proefperiode, een proefmonster of een niet-goed-geld-terug-garantie.

 • Psychologie: Mensen zijn eerder bereid iets nieuws te proberen als er geen risico aan zit.
 • Klantvertrouwen: Een dergelijk aanbod vergroot het vertrouwen in je merk.

De Rol van Klantsegmentatie: Begrijp Je Publiek

Door je klanten in segmenten in te delen, kun je de communicatie en aanbiedingen aanpassen aan specifieke groepen mensen. Dit verhoogt de kans op conversie.

 • Data-gebaseerd: Gebruik aankoopgeschiedenis, demografische gegevens en andere analytics.
 • Relevantie: Zorg dat aanbiedingen en communicatie zo relevant mogelijk zijn.

Self-Service en Klantensupport: Versterk de Klanttevredenheid

Een goede FAQ-sectie en self-service portal kunnen veel van de vragen en problemen van klanten oplossen, terwijl een goede klantenservice er is voor de meer gecompliceerde issues.

 • Snelheid: Zorg voor snelle antwoordtijden.
 • Beschikbaarheid: Bied verschillende communicatiekanalen aan (e-mail, chat, telefoon).

Wrap-Up: Het Geheim is in de Klantreis

Conversie is niet een enkel ‘moment’, het is een reis. Door aandacht te besteden aan elke stap van die reis – van de eerste klik tot de aftersales service – kun je de kans op conversie aanzienlijk verhogen. Hierbij speelt een mix van technologie en persoonlijk contact een cruciale rol.

 

Conclusie:

Samenspel van Diverse Elementen: De Combinatie die voor Jou Werkt

In de wereld van e-commerce zijn er talloze variabelen die invloed hebben op het al dan niet converteren van een bezoeker tot klant. Van technische optimalisatie tot ethische overwegingen, elk element speelt een rol.

Wat echt belangrijk is, is hoe deze aspecten harmonieus samenwerken om een naadloze en aantrekkelijke gebruikerservaring te bieden.

Kerninzichten om mee te nemen:

 • Technologie en Ethiek: Een snel ladende en gebruiksvriendelijke site is belangrijk, maar zonder een ethische basis en het vertrouwen van de klant, zijn deze inspanningen tevergeefs.
 • Ontwerp en Tactiek: Een prachtig ontworpen landingspagina of webshop is nutteloos als de call-to-action strategieën niet effectief zijn.

Het Belang van Continue Aanpassing en Verbetering

Jouw werk houdt niet op bij het lanceren van de webshop of na een enkele optimalisatieronde. De digitale wereld is voortdurend in beweging, en jouw strategie moet flexibel genoeg zijn om mee te bewegen. Dit betekent regelmatig testen, analyseren van klantgedrag en bijsturen waar nodig.

Praktische Volgende Stappen voor Jouw Onderneming

Je bent nu gewapend met een schat aan informatie en inzichten over hoe je de conversie kunt verhogen. Wat zijn de volgende stappen?

 • Diepgaande Analyse: Gebruik analytics tools om de huidige status van jouw conversieratio’s en andere KPI’s te begrijpen.
 • Gerichte Optimalisatie: Neem wat je hebt geleerd en begin met het optimaliseren van jouw site, van de landingspagina’s tot het afrekenproces.
 • Herhaalde Metingen: Zorg voor een continu proces van meting en aanpassing om te zorgen dat je up-to-date blijft met de veranderende trends en klantvoorkeuren.

Verder Lezen en Verdere Acties

Voor degenen die hun kennis nog verder willen uitbreiden, zijn er tal van aanvullende bronnen beschikbaar, van e-books tot wetenschappelijke artikelen. Maar vergeet niet, actie is de sleutel. Start vandaag nog met het implementeren van deze inzichten.

Waar het Allemaal op Neerkomt

In de competitieve wereld van e-commerce is het cruciaal dat je elk element van jouw online winkel finetuned om maximale conversie te bereiken. Dit is geen eenmalige taak, maar een voortdurend proces van aanpassing en herafstemming op basis van data en klantfeedback.

Het allerbelangrijkste is dat je jouw klanten een ervaring biedt die niet alleen aan hun behoeften voldoet, maar deze zelfs overtreft. Doe je uiterste best!

SEO Copywriter | Founder | + berichten

Gestart met een droom en een online onderneming in 2008, stond ik, net als velen, voor de uitdagingen van de immense digitale wereld. Met passie en ambitie in overvloed, maar zoekend naar richting, ontdekte ik de kracht van SEO. Deze ontdekking werd niet alleen mijn reddingsboei, maar ook mijn roeping. Nu, met SuperSEO, zet ik mijn ervaring en kennis in om anderen hun eigen succesverhaal te laten schrijven.